
Meksiko’nun Çok Renkli Pazarlarına Kuş Bakışı Bakmak
Şehir 1400’den fazla “tiangus” adı verilen haftanın belli günleri kurulan açık hava pazarlarına ev sahipliği yapıyor ve bu pazarların birçoğu yüzyıllardır varlığını sürdürmekte. Yazar uydu görüntülerinden yararlanarak kendine özgü bu mekanları gözler önüne sermeye çalışıyor.
Tulyehualco Canal de Garay
Meksiko’nun “tianguis”leri 800.000 insan için geçim kaynağı sağlıyor. Bu resim, “tianguis” lerin en fazla bulunduğu Iztapalapa bölgesinde yaklaşık 1.5 km boyunca uzanıyor.
Progreso Nacional
Meyve ve sebzeler, hazır yemekler, ev eşyaları ve yeni ya da kullanılmış kıyafetlerden elektronik, DVD ve araba parçalarına kadar insanı hayrete düşüren çeşitte ürün sunuyorlar.
San Lorenzo Totolinga Primera Secc
Yazar pazar yerlerini vurgulamak için, Google Earth’ten bir görüntü alıp, siyah beyaz hale getiriyor. Pazardaki tezgahların renkleri daha sonra tek tek görsele işleniyor. Bu küçük “tianguis”, görüntüye çapraz olarak uzanan Rio Los Cuartos tarafından oluşturulan dar bir vadinin hatlarını ortaya çıkarmaktadır.
Luis Preciado de La Torre
Sokak pazarları tehdit altında. Satıcılar giderek mega mağazalar karşısında yenilgiye uğrayıp kayboluyor. Havaalanının yakınındaki Venustiano Carranza belediyesi sınırları içerisinde yer alan Colonia Moctezuma Mahallesi, 1920’lerde ve 1930’larda kentin Centro Historico’dan doğuya doğru genişlemesiyle oluşan bir yerleşim parçası.
Santiago Acahualtepec
Bu ‘J’ şeklindeki “tianguis”, yakınlarında büyük bir halk pazarı olmayan topluluk için hayati öneme sahip bir mekan.
Méndez
Bölgede bulunan sekiz devasa elektrik direğinden dolayı ‘kuleler’ olarak da adlandırılan bu yerde kurulan “tianguis”, Federal Elektrik Komisyonu’na ait 9,2 hektarlık bir alanda irtifak hakkı ile kuruluyor. Burası ucuz araba parçaları satın almak için de iyi bilinen bir yer. Ayrıca, pazar alanının sınırlarında dönemsel olarak uyuşturucu ticareti gerçekleştiren “narcomenudistas” ismi verilen gruplara da rastlamak mümkün.
Chinam Pac de Juárez
Bu açısal “tianguis”, bir zamanlar gecekondu tipi konutların egemen olduğu bir bölgeyi kesiyor, ancak arazinin büyük bölümü 1980’lerde kentsel dönüşüme uğradı ve yerine orta-yükseklikte sosyal bloklar inşa edildi. Soldaki beyaz çatılı geniş binalar, yakınlardaki “tianguis”lerle rekabet eden bir Home Depot (Amerikan merkezli ev ihtiyaçlarına yönelik online mağaza zinciri) mağazası ve indirimli bir süpermarkete ev sahipliği yapıyor.
Ejército de Oriente Indeco II Issste
İkinci el kıyafetler arayanlar, eski devlet başkanının kafasının devasa heykelinin yer aldığı halk ağızıyla Cabeza de Juárez olarak bilinen bu bölgedeki “tianguis”e yönelirler.
Casas Alemán
Burada iki “tianguis” her salı ve cumartesi günleri aynı saatler açılır. Plancılar Casas Alemán’a kendine özgü bir yerleşim düzeni kazandırdı: 45 derecelik bir eğimle kesilmiş köşelerle sonlanan uzun dar bloklar. Bu, kesişim noktalarında fazladan bir sokak alanı kazandırıyor ve bu da, satıcıların köşelere yayılarak mekanı kendi avantajlarına göre kullanmalarını sağlar ve tırtıla benzeyen gibi dikenli görünüm yaratır.
Tepito
Yaklaşık 12.000 satıcı ile burası şehrin en büyük düzenli kurulan “tianguis”i. Tepito, 1985 depreminde büyük çapta hasara uğradı ve hükümet yetkilileri, sakinleri tahliye etmek ve “tianguis” üzerine sıkı önlemler almak için bahane olarak kullanıldı. Satıcılar ve bölge sakinleri bir miktar başarı ile duruma karşı koymayı başardılar ve bugün her iki taraf gergin mesafeyi korumakta.
Chapultepec
Mavi tente kümesinin altında, satıcılar o bölgedeki belli başlı hareketlilik akışından faydalanıyorlar: metro istasyonundan çıkan banliyölüler, parkın girip çıkan kalabalık ve şehrin batı kesimindeki 10 şeritli kudretli otoban Circuito Bicentenario’yı kullanan araçlar. Satıcılar, turistlere hediyelik eşya ve biblolar; taşeronlara, otobüs şoförlerine ve yakın çevredeki büro çalışanlarına yiyecek ve içecek satıyor.
Nezahualcóyotl
Nezahualcóyotl, New York ile olan bağlantılarından dolayı Neza veya Nezayork olarak bilinen, Mexico City’nin doğu sınırında bulunan 1,1 milyonluk bir metropol. Neza’nın New York ile olan bağlantıları sadece göçten değil, aynı zamanda narkotik, korsan müzik ve sahte markalı giysilerden de kaynaklanıyor. Tüm bunlar, Yankees ve Mets kasketleri, Knicks formaları ve ‘I ♥ ︎NY’ tişörtlerinin bolluğunun yaşandığu “tianguis”in ticari bağlarında çoğalır.
Bu içerik Joseph Heathcott tarafından The Guardian’da yayınlanan makaleden çevrilmiştir.
https://www.theguardian.com/cities/gallery/2018/oct/12/mexico-citys-multicoloured-markets-from-above-in-pictures